Uzman Ekip, Kalite, Güven, İstikrar


Yardım

2022 yılında e-ticaret faaliyetlerine başlayan şirketimiz, alanında uzman ve deneyimli personeli ile hizmet vermektedir. Kalite ve müşteri memnuniyeti hedeflerimizle yola çıkarak, Türkiye’nin en büyük jant ve lastik satış platformu hedeflerimize adım adım yaklaşmaktayız.

Dünya’nın en büyük lastik firmalarını ve ürünlerini bünyesinde bulunduran şirketimiz, her ihtiyaca ve ekonomiye uygun lastik ve jant ürünlerinin satışını, kargo sürecini büyük bir profesyonellikle icra etmektedir.

Jantlastikadresi.com olarak, Türkiye’nin her bölgesine ve her iline online satış ile hizmet götürmekteyiz.

SSL teknolojisi ile bütün verilerinizi koruma altına alarak, güvenli bir internet, güvenli bir alışveriş olanağı sağlamaktayız.

www.jantlastikadresi.com adresinden yapacağınız alışverişleriniz için üye olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Tarafınızdan sadece ürünlerin fatura edebilmesi (Ürün Garantisi Başlangıcı) ve kargolama esnasında ürünlerin tarafınıza doğru ulaşması için gerekli olan bilgiler talep edilmektedir.

A – Aracın yükünü taşımak:
Lastik, üzerindeki belirli bir yükü, gerekli yüksek basınçlı havayı muhafaza ederek taşır. Lastiğin tasarlandığı geometride bu görevini yapabilmesi için, uygun basınçta hava ile şişirilmesi çok önemlidir.

B – Aracın hareketini ve durmasını sağlayan kuvvetleri zemine iletmek:
Motorun ürettiği ve aktarma organlarının tekerleğe ilettiği torkun, aracı hareket ettiren kuvvete dönüşebilmesi için araç lastiklerinin, zemin yüzeyinde yeterli sürtünme kuvvetini oluşturabilmesi gerekir. Benzer şekilde, fren sisteminin aracı durdurabilmesi, lastik ile zemin yüzeyi arasında oluşacak sürtünme kuvveti sayesinde olur. Bunların yapılabilmesi için gerekli sürtünme kuvvetleri, lastiğin özel tasarlanmış deseni ve yere değen kısmındaki karışımın özellikleri ile yaratılır. (Lastiğin değişik kısımları farklı özellikte karışımlardan yapılır.)

C – Aracın yönünü isteğe uygun olarak değiştirmek ve sabit tutmak:
Sürücü kontrolü ile aracın, yüksek hızda düz hatta seyretmesini, ayrıca slalom benzeri manevralar esnasında ve virajlarda, lastik ile yol yüzeyi arasında gerekli yanal sürtünme kuvvetlerini üreterek, kayma ve savrulmaları önler.

D – Zemin yüzeyinin etkisi ile oluşan sarsıntıları azaltarak sürüş konforu sağlamak:
Lastik bu görevini yaparken aracın amortisör sistemine yardımcı olur. Lastik bu görevini diğer görevlerini ihmal etmeden yapabilmesi için bir denge içinde tasarlanması gerekir. Örneğin çok konforlu olması istenilen bir lastik viraj hakimiyetinde zaaf gösterebileceği gibi tersi de mümkün olabilir.

Bir lastiğin hizmet ömrünün önceden tam olarak tahmin edilmesi mümkün değildir. Çünkü bir lastik performansını etkileyen birçok malzeme türünden ve kauçuk bileşenlerden meydana gelmektedir ve gelişimi lastiğin ömrü boyunca maruz kaldığı diğer birçok etkenin yanı sıra iklim koşulları, depolama koşulları ve kullanım koşulları dâhil olmak üzere birçok unsura bağlıdır. Bu nedenle, sürücüleri lastikleri değiştirmelerini işaret edecek olan herhangi bir lastik hava basınç kaybı, herhangi bir anormal olay (titreşim, gürültü, çekme) ve lastiğin görsel durumunun farkında olmaya fazlasıyla cesaretlendirmekteyiz.

Sürücülerin;
Beş yıl veya daha fazla süredir kullanımda olan lastiklerini en azından yılda bir kere bir uzmana kontrol ettirmeleri,
Araç üreticisinin lastik değiştirme önerilerine riayet etmesi,
Kullanılabilir durumda görünseler dahi ve yasal aşınma sınırına ulaşmamış görünseler dahi imalat tarihinden itibaren on yıl veya daha fazla süredir hala kullanımda olan lastiklerini yeni lastiklerle değiştirmeleri gerekmektedir.

Tıpkı kış lastiklerinde olduğu gibi, yaz lastiği seçimi yapılırken, aracın orijinal ebatlarının kullanılmasına özen gösterilmelidir. Eski yaz lastikleri üzerinde yazan taban, yanak ve jant çapı değerleri baz alınmalıdır. Aracın orijinal ebatı araçların üretim aşamasında yapılan testlerle belirlenmektedir ve bunu değiştirilmemesi önerilmektedir. Lastik ebatları dışında belirlenmesi gereken en önemli konu ise bölgesel zemin farklılıkları ve sürücü alışkanlıklarıdır.

Yazlık lastik seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da, orjinal ekipman lastikleriniz üzerindeki bilgilerde yer alan XL (Extra Load) ve RFT/SSR/ROF (Run On Flat) gibi ayrıştırıcı özelliklerdir. Markalara ait lastik desenleri arasında konfor, dayanıklılık, yol tutuşu, ıslak zemin performansı gibi birçok farklılık bulunur. Bütün lastik markalarına eşit mesafede duran bir profesyonelden destek alarak, beklenti ve ihtiyaçlarınıza uygun en doğru lastiği seçmek için www.jantlastikadresi.com Whatsapp hattından faydalanabilirsiniz…

Kış lastikleri hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğü, buzlanma ve kar yağışı görülen bölgelerde, aracın yol tutuşunu arttırarak, can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesi için üretilmektedir. İklim koşullarına ve sürücünün ihtiyaçlarına göre kış lastiği ve kar lastiği arasında doğru tercihler yapılmalıdır.

Yaz lastikleri desen ve kimyasal yapıları itibarı ile soğuk kış şartlarında kullanıma elverişli değildir. Kuru zeminde sundukları sessiz, konforlu ve güvenli sürüş özelliklerini buzlu ve karlı zeminlerde sağlayamazlar. Bu nedenle markalar, kış aylarında güvenlik şartlarının sağlanması için zemin şartlarına uygun desen yapısı ile kış lastikleri üretmektedir.

1 Nisan 2017 tarihli resmi gazetede yayınlanan tebliğ ile birlikte, yabancı plakalı araçlar da dahil olmak üzere, tüm araçlara kış lastiği kullanma zorunluluğu getirilmiştir. 2011 yılından bu yana ruhsatları ticari araç olarak kayıtlı olan araçları kapsayan uygulamaya, binek araçların da dahil edilmesi ile karayollarında kış şartları nedeni ile yapılan kazalar ile, bu kazalarda meydana gelen can ve mal kaybının önlenebilmesi amaçlanmaktadır.

 

1 Aralıkta başlayan kış lastiği zorunluluğu uygulaması, 1 Nisan tarihinde başlayan yaz lastiği uygulaması ile sona eriyor. Sürüş güvenliği, yakıt tasarrufu, fren performansı başta olmak üzere, otomobillerle ilgili kritik önem taşıyan doğru lastik kullanımı konusunda sürücülerin dikkatli olması gerekiyor.

Kış lastikleri ve yaz lastikleri arasındaki yapısal farklılıklar nedeniyle sürücülerin mevsimine uygun lastik kullanması gerekir. Lastik üretimi yapılırken tercih edilen hammadde karışımları ve imalat teknolojileri, lastiğin kullanılacağı hava ve yol şartları baz alınarak tasarlanmaktadır. Kış lastikleri 7 santigrat derecenin altındaki sıcaklıklarda maksimum verimlilikte çalışabilecek kauçuk alaşımıyla, buzlu, çamurlu, karlı ve ıslak zeminlerde yola tutunabilecek sırt deseni teknolojileri ile üretilmektedir. Kış lastiklerinin sırt desenleri çamur, kar ve sıvı tahliyesini maksimum seviyeye taşıyıp, zemine en iyi şekilde tutunması için dizayn edilir. Bu nedenle 7 derecenin üzerindeki kuru asfalt zeminlerde, yazlık lastik kullanılması gerekir. Yaz lastikleri daha yumuşak hamur yapısı, kısa fren mesafesi ve yüksek hızlarda da maksimum yol tutuş performansı odaklı tasarımlarıyla sürüş güvenliğini doğrudan etkilemektedir. Yaz mevsiminde kışlık lastikler kullanılmaya devam edilirse yaşanabilecek sorunlar şunlardır. Kış lastikleri 7 santigrat altında çalışmaya göre tasarlandığı için sıcak havalarda kullanıma devam edildiğinde hem fren mesafesi yaz şartlarında yaz lastiğinde daha kötü olacaktır, hem de lastikler gerçek ömründen çok daha kısa sürede bitecektir.

Lastik alırken dikkat edilmesi gereken en önemli kriter AB etiket değerleri olmalıdır. 2012 Kasım ayında başlayan bir uygulamayla artık satışı yapılan tüm lastiklerin üstünde bulundurulması zorunlu olan bu değerler, Islak fren performansı, Yakıt tasarrufu ve Gürültü seviyesi hakkında oldukça önemli bilgiler içermektedir. Ülkemizde ve tüm Avrupa’da aynı anda başlayan bu uygulama ile artık araç sahipleri alacakları lastiklerin kıyaslamasını çok daha rahat yapabilecekler. Lastik etiketleri şimdilik 3 sınıflandırma ile sınırlı olması sizleri tatmin etmiyorsa bağımsız kuruluşlarca yapılan lastik testlerini de inceleyebilirsiniz.

Islak fren performansı; Herkesin bildiği gibi yağmurlu havalarda lastiklerin fren performansı azalır ve suda kızaklamaya bağlı olarak kazalar artış gösterir. Bu yüzden lastik almadan önce ıslak fren performansı hakkında bilgi edinmelisiniz. AB lastik etiketlemesinde yağmur damlası olarak yer alan kriter lastiğin ıslak yüzeyler üzerindeki fren performansını ifade etmektedir. Aracınızla 80 km/s hız ile giderken ani bir fren yapmak zorunda kaldığınızda duracağı mesafeyi değerlendirebileceğiniz bu kriter oldukça önemlidir. Örnek vermek gerekirse A fren performansına sahip olan bir lastikle B olan diğer lastik arasında oluşabilecek durma mesafesi farkı 3 metredir.

Yakıt Tasarrufu; Yakıt tüketimine etki eden birden çok faktör bulunmaktadır. Bunları yol koşullarının farklılıkları, hava sıcaklıkları, kişisel sürüş özellikleri olarak sıralayabiliriz. AB lastik etiketlerinde yer alan ve benzin işareti ile ifade edilen yakıt etiketi bu şartlar aynı olduğunda iki lastik arasındaki farkı ölçümlemektedir. Düşük dönme direnci performansının değerlendirildiği bu kriterde AB etiket değeri A ve B olan iki lastik arasında oluşan yakıt tüketim farkı yüzde bir buçuktur.

Gürültü Seviyesi; Araç lastiklerinin yol ile temas etmesiyle ortaya çıkan gürültüdür. Lastiklerin üzerinde bulunan etikette hoparlör simgesiyle gösterilmektedir. Lastikler arasındaki gürültü seviyesi farkı Parantez işareti ile gösterilir. Bir parantez ) ile etiketlenmiş lastik ile ))) parantez ile işaretlenmiş diğer lastik arasında 4 kat gürültü farkı oluşmaktadır. Üç parantez ))) ile işaretlenmiş bir lastik olması gereken yasal zorunluluk sınırının üstündedir.

AB lastik etiketlerinin öncelikli amacı araç sahiplerine üç temel başlıkta doğru ve tarafsız olarak bilgi vermektir. Böylece araç sahipleri lastiklerin üzerinde bulunan etiket değerlerini inceleyerek almak istedikleri lastiklerin ıslak zemin fren performansı, gürültü seviyesi ve yakıt tüketimi hakkında bilgi sahibi olabileceklerdir. Satıcıların kâr amacı gözeterek yönlendirme yapmaya çalışmalarının önüne geçecek olan bu uygulamanın farklı kriterlerle genişletilmesi oldukça faydalı olacaktır.

AB Etiketlerinde Yer Verilmeyen Değerler Nelerdir?

Kuru zemin fren performansı, yüksek hızlarda stabilite, viraj performansı, kullanım ömrü, ani manevra yeteneği, dayanıklılık, konfor

Kış lastiklerinin yağmur ve karla kaplı yollardaki performansı kadar kuru zemin üzerindeki yol tutuş özelliklerinin de iyi olması gerekmektedir. Çünkü kışın trafikte yaşanan kazaların yüzde elli sekizi kuru yollarda meydana gelmektedir. Karla kaplı yollarda yaşanan kazaların oranı ise sadece yüzde sekizdir. Yağmur yağışı nedeniyle ıslak yollarda yaşanan kazaların oranı da yüzde otuz beştir. Bu yüzden alacağınız lastik her türlü hava ve yol koşuluna uygun olmalıdır.

Binek ve hafif ticari araç lastiklerinizin raf ve bekleme ömrü hakkında farklı kaynaklardan farklı bilgilendirmeler yapılmaktadır. Siz değerli müşterilerimizin bu konuda en doğru ve güncel bilgiye sahip olması adına lastiklerinizin raf ve bekleme ömrü konusunda bilgilendirmede bulunmak istiyoruz.

Lastikler araç altında beklenen performansı yerine getirmeleri amacı ile çeşitli kimyasal ve doğal malzemelerin, teknolojik bir süreçle bir araya getirilmesiyle üretilmektedir. Üretim işlemleri sonucunda lastiğe istenen performans parametreleri kazandırılmakta, normal ve uygun koşullarda saklanması ve kullanılması durumunda en üst seviyede performans vermesi hedeflenmektedir.

Lastikler, özellikleri zamanla değişen farklı tipteki malzemelerden ve kauçuk bazlı bileşiklerden imal edilir. Lastiklerde görülen bu değişimler, iklim, saklama koşulları (sıcaklık, nem, konum vb.), kullanım koşulları (yük, hız, lastik basıncı, yol koşulları vb.) gibi pek çok faktöre bağlıdır.

Lastik ömrü konusunda, JATMA (Japan Automobile Tyre Manufactures Association = Japon Otomobil Lastiği Üreticileri Derneği) tarafından yapılan açıklama şöyledir:

“Binek ve hafif ticari araçlara yönelik kullanılmış veya kullanılmamış (yedek-stepne dahil) lastikler üretim tarihinden sonra on (10) yaşını doldurmuş ise,gözle görünür herhangi bir hasara veya şekil bozukluğuna sahip olmasa dahi ya da diş dibi derinliği kullanım için yeterli gözükse dahi yenileri ile değiştirilmelidir.”

Lastikler satın alınırken JATMA’nın tavsiye ettiği şekilde 10 yıl ömür ve uygun saklama koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer lastik 2 yıl önce üretilmiş ve doğru şekilde saklanmış ise, doğru kullanım ile 8 yıllık daha ömrü var demektir.

Eskimeye neden olan bu faktörler oldukça çeşitli olduğundan, bir lastiğin kullanım ömrünü tam olarak tespit etmek mümkün değildir. Bu nedenle lastiklerin kullanılmaya devam edilip edilemeyeceğine karar vermek üzere kullanıcı tarafından yapılan düzenli kontrollere ek olarak lastiklerin bir uzman tarafından da belirli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. Önlem olarak her ne kadar lastiklerin görünümü iyi olsa ve aşınma seviyeleri yasal sınırı aşmasa da lastiklerin üretim tarihine göre 10 yıldan sonra değiştirilmesini tavsiye eder. Ülkemizde araç altında lastiklerin 3-5 yıl kullanıldığını dikkate alırsak, bayilerden lastik alırken 5 yıldan daha eski üretim tarihi olan lastikleri almamaya özen gösteriniz.

Lastiğin üretim tarihi lastiğin yanağında DOT ile başlayan kodun son 4 hanesinden anlaşılabilir. 4 rakamdan oluşan üretim tarihinin, son iki rakamı üretim yılını ve ilk iki rakamı üretim haftasını göstermektedir.

Örneğin, “2613” ile biten kod, lastiğin 2013 yılının 26. haftasında imal edildiğini gösterir.

Burada yer alan tavsiyelerin dikkate alınmaması, aracın performansını kötü yönde etkilediği gibi kullanıcının ve üçüncü kişilerin güvenliğini tehdit edebilecek lastik sorunlarına ve/veya yol tutuş problemlerine neden olabilir,Talimatlara uygun olmayan kullanımlardan kaynaklanan hasarlar konusunda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

Doğru lastik hava basıncı aracınızın kontrolünü kaybetme riskinizi azaltmaktadır. Aynı zamanda, lastiklerinizin vaktinden önce aşınmasını ve iç yapısında geri dönüşü olmayan hasarın oluşmasını engellemektedir. Lastik hava basıncı küçük delikler, lastiğin bileşenleri yoluyla havanın doğal olarak kaçması veya hatta ortam ısılarında bir azalma nedeniyle düşebilmektedir. Yedek lastik dâhil olmak üzere lastiklerinizin havasını aylık olarak ve herhangi bir uzun yolculuktan önce, tercihen lastikleriniz soğukken kontrol ediniz (en azından 2 saat boyunca hareket etmemişken veya düşük hızda 2 milden daha az hareket etmişken). Sıcakken test edildiklerinde, ölçülen basınca 4 PSI ilave ediniz. Lastik hava basıncının ayda bir kontrol edilmesi önemlidir çünkü;

Düşük lastik hava basıncı lastiklerinizin hasar görme riskini arttırmaktadır.
%20 fazladan basınç lastiğinizin ömrünü yaklaşık olarak 10.000 km azaltabilmektedir.
Doğru lastik hava basıncı yakıt tasarrufu da sağlayacaktır.

Tavsiye edilen lastik hava basıncı lastiğin üzerinde YER ALMAMAKTADIR. Lastiğin yanağı üzerinde gösterilen şişirme basıncı sadece azami lastik şişirme basıncıdır. Önerilen lastik hava basıncı;

+Aracınızın Kullanım Kılavuzunda.
+Sürücü koltuğunun yanındaki yan kapının üzerindeki etiketlerde.
+Sürücü koltuğuna yakın torpido gözünde.
+Yakıt deposu kapağının iç yüzü üzerinde bulunabilir.

Tekerleklerinizin ve dingillerinizin ayarının doğru yapılıp yapılmadığının söylenmesi sürüş esnasında zordur. Ancak aracınızın askı düzeni geometrisi doğru değilse yol tutuşu bozulabilir ve güvenliğiniz tehlikeye atılır. Lastiğiniz kaldırım taşı veya çukur gibi katı bir nesneye temas etmişse veya lastiklerinizde düzenli olmayan bir aşınmanın farkına vardıysanız, lütfen tam bir kontrol yaptırmak için bir servisine uğrayınız…

+En iyi yol tutuşun sağlanması
+Lastiklerinizin düzensiz ve/veya hızlı bir şekilde aşınmaya karşı korunması
+Yakıt tasarrufu yapılması için doğru ayarların yapılması önem arz etmektedir.

"Balancing" Balans ayarı lastiklerinizin vaktinden önce aşınmasını önlemektedir ve titreşimi ortadan kaldırmaktadır. Yanı zamanda aracınızın askı, direksiyon sistemi ve rulmanlarını da korumaktadır. Lastik değiştirildiğinde, bir balans ağırlığı kaldırıldığında veya değiştirildiğinde veya yeni lastikler satın aldığınızda, tekerleklerin balans ayarını yaptırınız. Bir alan geri kalanından daha ağır veya daha hafif olduğunda bir tekerleğin balansının kaçtığını anlayacaksınız. Bu ise:
+Titreşime
+Ön takımdaki parçaların daha fazla gerilime maruz kalmasına
+Ön uçtaki parçaların vaktinden önce aşınmasına neden olacaktır

Supaplar genellikle kauçuktan yapılmaktadır, bu nedenle zaman içerisinde bozulmaya maruz kalmaktadırlar. Yeni lastikler satın aldığınızda lastiğiniz ile birlikte supapları da değiştirmeniz lastiklerinizi, aracınızı ve kendinizi korumanın ucuz bir yoludur. Yüksek hızlarda, çatlak veya bozulmuş kauçuk supap gövdesi merkezkaç kuvveti nedeniyle bükülebilmektedir ve hava kayıplarına neden olabilmektedir. Supap kapağı da önem arz etmektedir. Birincil hava sızdırmazlık contasıdır ve toz ve kir zerreciklerinin uzak tutulmasına yardımcı olmaktadır. Supaplarınızı ve supap kapaklarınızı:

Hava sızdırmazlığını muhafaza etmek
Doğru hava basıncını muhafaza etmek
Lastiğin ömrünün daha uzun olmasını sağlamak için iyi bir durumda olup olmadıklarını kontrol etmeniz gerekmektedir.

1. Kış lastiği mi, kar lastiği mi kullanmalıyım?

Kış şartlarının çok zorlu geçtiği, kar yağışının uzun süreli olduğu özellikle doğu Anadolu ikliminde, kar lastiği kullanılması gerekir. Kış lastikleri, kar yağışının daha az, buzlanma ve yağmur yağışının daha fazla olduğu Ankara ve batısında kalan illerde önerilmektedir.

2. Kış lastiği takarsam, zincir bulundurmama gerek var mı?

Kar zinciri ve kar lastikleri farklı işlevlere sahiptir. Acil durumlara karşı kar zinciri bulundurulması önerilmektedir.

3. Kış lastiği fiyatları

Ucuz kış lastiği ve hesaplı kış lastiği arasındaki farklılık, birçok sürücüyü hatalı tercihler yapmaktan korumaktadır. Kış lastiği fiyatları ebat ve markalara göre çok fazla değişkenlik göstermekte ve bu da sürücülerin aklını karıştırmaktadır. Belirli kalite standartlarından ödün vermeden tedarik edilebilecek birçok kış lastiği markası, www.jantlastikadresi.com çok markalı konseptinde bir arada sunulmaktadır.

4. Kar paleti kullanırsam, kış lastiğine gerek var mı?

Kar paleti gibi ürünler, belirli zemin şartlarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Kış lastikleri gibi, yağmurlu veya buzlu zeminlerde yol tutuşu sağlamak odaklı ürünler değildir.

5. 4X4 Araçlarda kış lastiği takılması gerekli mi?

Tüm araçlarda olduğu gibi 2 veya 4 çeker araçlarda da kış lastiği kullanılmalıdır.

6. Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar?

Kış lastiği kullanması zorunlu olduğu halde kullanmayan işletenler için, Kanunun 65/A maddesinde belirlenen para cezası uygulanır.

7. Kış lastiği hangi illerde uygulanıyor?

Hafif ticari ve ticari sınıf araçlar için 2011 yılından bu yana uygulanmakta olan kış lastiği uygulaması, binek araçlar için de aynı bölgelerde valilik bildirgeleri doğrultusunda uygulanacaktır.

(2) İl sınırları içerisinde, kış lastiği uygulaması yapılıp yapılmayacağı ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili valiliklerce belirlenir ve gerekli duyurular yapılır.

(3) Valilikler, kış lastiği uygulamasını, Bakanlıkça belirlenen tarih aralığındaki sürenin öncesinde ve/veya sonrasında 1’er ay arttırabilir.

8. Çivili kar lastiği nedir?

Kış şartlarının zorlu geçtiği ve buzlanmanın çok fazla olduğu dağlık coğrafyalar için özellikle geliştirilen çivili lastik seçenekleri, özellikle doğu Anadolu’nun yüksek kesimlerinde kış dönemi için güvenli bir tercihtir. Kış lastiği üzerinde bırakılan özel çivi boşluklarına, kendisine özgü press cihazı ile monte edilen küçük çivilere sahip olan bu lastikler, buz üzerinde kaymayı önlemeye ve maksimum yol tutuşu sağlamaya odaklıdır

9. Kar çorabı kullanmalı mıyım?

Eğer yaşadığınız bölgede kar yağışı nadiren gerçekleşiyorsa, kar lastikleri yerine kış lastikleri ile birlikte kar çorapları kullanabilirsiniz.

10. Zincir ve palet ne zaman takılmalı?

Kar çoraplarından farklı olarak kar zinciri ve kar paleti, özellikle aktif olarak kullanılan yollarda, yağan karın araçlar tarafından ezilerek buz haline geldiği durumlarda ve zeminin kayganlaştığı durumlarda kullanılmalıdır.

11. Kış lastikleri ne zaman takılmalı?

Hava sıcaklığı gündüz 10, gece 0 derecenin altına düşmeye başladığında, kış lastiklerinin takılma zamanı gelmiş demektir. Ancak yasal olarak kış lastiği uygulaması 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında denetlenmektedir.

12. Kış lastiği ve yaz lastiği arasındaki farklar nelerdir?

Lastiklerin üretiminde kullanılan silika malzeme içerisindeki kimyasallar, ürünün kullanılacağı mevsim şartlarına göre farklı oranlarla hazırlanmaktadır. Isı, dayanıklılık, sertlik ve yumuşaklık gibi birçok farklı kriter kimyasal karışımı aracılığı ile sağlanmaktadır. Yaz lastikleri ses ve gürültüyü azaltırken, kuru zeminde yol tutuşunu arttırmaya yönelik bir sırt desen tasarımı ile hazırlanırken, kış lastikleri konfordan ziyade yol tutuşuna, sıvı tahliyesine ve sağlamlığa odaklı olarak geliştirilmektedir.

13. İki kış lastiği takmak yeterli olur mu?

Fizik kuralları ve araç mekaniği göz önünde bulundurulduğu testlerde, iki adet kış lastiği takılması durumunda araçların özellikle buzlu zeminlerde kontrolünün çok daha zor olduğu ve savrulmaların daha fazla yaşandığı gözlemlenmektedir. Tam anlamıyla aracınızın hakimiyetini direksiyonunuz aracılığı ile yönetebilmek için, iki kış lastiği takılması yeterli olmamaktadır.

14. Kış lastiklerinde, lastik basıncı ne kadar olmalı?

Havanın soğuması ile birlikte, lastiklerdeki basınç da düşmektedir. Bu nedenle kış lastiklerinin basıncının standart değerlerden 1-2 bar daha yüksek tutulması tavsiye edilir.

15. Kış lastiklerinin raf ömrü ne kadar?

Standart lastiklerin raf ömrü 8-10 yıl aralığında belirtilmektedir. Doğru saklama koşulları ile, kış lastiklerinizi kullandıktan sonra ortalama dört yıl daha yaz-kış değişimi yaparak kullanmaya devam edebilirsiniz.

16. Kış lastiği kullanımı ABS / ESP veya ASR gibi sürüş güvenliği sistemlerini etkiler mi?

ABS patinajı önlese de fren mesafelerini uzattığı için kış şartlarında tek başına yeterli olmamaktadır. ESP ise kalkışlarda patinajı önlemek için devreye girerek sorun oluşturabilmektedir. Doğru kış lastiği seçilmesi bu noktada son derece önemlidir. Kış lastiklerinin sağladığı yol tutuşu artışı ile birlikte, ABS ve ESP gibi sistemler de daha stabil çalışarak, sürüş güvenliğinizi sağlamaya yardımcı olur.

17. Kış lastiklerini nitrojen ile şişirmeli miyiz?

Azot kullanımı özellikle araç lastik basınçları kontrolünü yeterli sıklıkta yapmayan bireyler ve uzun yol sürücüleri için avantajlı bir uygulamadır. Azot ile doldurulan lastiklerde su buharı oluşumu önlenir ve lastiğin ömrü uzatılır. Diğer yandan, büyük moleküler yapısı sayesinde, lastiğin katmanları arasından oksijene oranla 3 kat daha yavaş sızarak lastik basıncının daha uzun süre korunmasını sağlar.

18. M+S Sembollü tüm lastiker kış lastiği olarak kullanılır mı?

M+S sembolü “Mud and Snow” yani “Çamur ve Kar” anlamına gelmektedir. Ancak bu işareti 4x4 lastiklerinde ve dört mevsim lastiklerinde de görebilirsiniz. Kış lastiğinin kimyasal yapısındaki farklılıklardan ziyade, ürünün sırt desen tasarımı doğrultusunda bu işaret kullanılmaktadır. Kış lastikleri ise “3PMSF” kodu ile işaretlenmektedir.

19. Kış lastikleri ve dört mevsim lastikleri kıyaslanırsa, hangisini kullanmalıyım?

Bu tercih yapılırken iki kriter devreye girmektedir. Eğer zorlu kış şartlarının yaşandığı İç Anadolu’nun yüksek kesimleri ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşıyorsanız, kış lastiği kullanılması daha güvenli olacaktır. Ancak sürekli şehirler arası yolculuk yapıyor veya kış şartlarının daha hafif geçtiği bölgelerde yaşıyorsanız, dört mevsim lastikleri kullanılması konfor ve yakıt tüketimi anlamında daha verimli olacaktır.

Whatsapp
İnternet sitemizde çerezlerden faydalanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanununu, Gizlilik Sözleşmesi ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz. Reddet Kabul Et